Rola witaminy D w odporności

Witamina D różni się od wszystkich innych witamin, ponieważ jako jedyna może być syntetyzowana przez organizm ludzki, a dokładniej przez skórę pod wpływem promieni słonecznych. Wpływa na nasze zdrowie na wiele różnych sposobów, z zauważalnym wpływem na gęstość kości i układ odpornościowy.

Wpływ witaminy D na układ odpornościowy

Witaminy, zgodnie z ogólną definicją tego terminu, dostarczane są wyłącznie z pożywieniem.

Ze względu na swój sposób działania witamina D jest w rzeczywistości prehormonem: może być również syntetyzowana przez organizm, w skórze. Krąży we krwi, aby aktywować lub dezaktywować pewne mechanizmy komórkowe. Witamina D ma szczególny wpływ na nasz układ odpornościowy na różnych poziomach2, 3::

  1. Utrzymuje integralność błony śluzowej jelit dzięki działaniu na białka tworzące połączenia między komórkami jelitowymi. Wewnątrz jelita, które jest potencjalnym punktem przejścia patogenów do krwioobiegu, istnieje tylko jeden sposób, w jaki patogeny mogą dostać się do krwi, a mianowicie przez ścianę jelita. Kiedy ta ściana jest uszkodzona, staje się hiperprzepuszczalna i może przepuszczać te patogeny. Zdrowa ściana jelita i zróżnicowana mikrobiota jelitowa są niezbędne do powstrzymania patogenów.
  2. Działa na wrodzony układ odpornościowy: stymuluje makrofagi i komórki dendrytyczne, które są „pierwszą linią obrony” układu odpornościowego. W ten sposób nasz organizm jest w stanie szybko zareagować na atak.
  3. Stymuluje również adaptacyjny układ odpornościowy: zwiększa liczbę limfocytów, co prowadzi do powstania efektu przeciwzapalnego.
  4. Nasila mechanizmy eliminacji patogenów, takie jak synteza środków przeciwdrobnoustrojowych przez komórki układu odpornościowego.
  5. Na koniec szczegółowo zbadano witaminę D w kontekście zapobiegania ostrym infekcjom płuc. Wydaje się, że suplementacja witaminy D3 zmniejsza ryzyko zachorowania na infekcje dróg oddechowych.

Różne formy witaminy D: witamina D2 i witamina D3

Witamina D występuje w dwóch postaciach:

  • Witamina D2, obecna w roślinach i warzywach,
  • Witamina D3, obecna w mięsie oraz w roślinach i warzywach.

Kiedy nasza skóra wytwarza witaminę D, w rzeczywistości wytwarza witaminę D3. Zarówno witaminę D2, jak i witaminę D3 można przyjmować jako suplement, a ich ilości wyraża się 
w jednostkach międzynarodowych.

Jednostki międzynarodowe ustanawiają uniwersalne odniesienie do dawkowania aktywnych form witamin i hormonów, w przypadku witaminy D wygląda to następująco: 1 μg = 40 IU.

Forma witaminy D3 jest lepiej metabolizowana przez organizm

Po spożyciu witamina D3 wiąże się z białkiem transportowym we krwi i jest transportowana do wątroby. Kiedy dociera do wątroby, jej struktura chemiczna jest modyfikowana w celu wytworzenia nowej formy witaminy D, znanej jako 25(OH)D3. To właśnie ta tak zwana „krążąca” postać jest badana podczas pobierania próbki krwi w celu określenia poziomu witaminy D.

Aktywna forma witaminy D jest syntetyzowana z tej krążącej formy w tempie, które zmienia się w zależności od potrzeb organizmu. Kiedy odbierane są sygnały wskazujące na zapotrzebowanie, organizm reaguje dalszą modyfikacją struktury chemicznej krążącej witaminy D, przy czym proces ten zachodzi głównie w nerkach (a także w innych komórkach). To właśnie na tym etapie powstaje aktywna witamina D (kalcytriol).

W porównaniu z witaminą D2, witamina D3 jest łatwiej metabolizowana, a tym samym skuteczniej przekształcana w aktywną postać witaminy D4.

Prawidłowy poziom witaminy D

Prawidłowy poziom witaminy D dla osoby dorosłej to poziom „krążący” nie mniejszy niż 75 nmol/l (lub 30 ng/ml). Test ten należy wykonać pod koniec zimy lub na początku wiosny.

Około 80% Francuzów ma niedobór witaminy D.

Niedobór witaminy D definiuje się jako poziom poniżej 10 – 12 ng/ml, co jest znacznie rzadsze i dotyczy głównie osób w bardzo podeszłym wieku, które mają również schorzenie podstawowe, np. choroby nerek.

Istnieje wiele czynników, które mogą wyjaśniać ogólny niski poziom witaminy 
D w populacji:

  • Niewystarczająca ekspozycja na słońce w okresie zimowym. Warto zauważyć, że dla zdrowej osoby dorosłej wystawienie dłoni, przedramion i twarzy na działanie promieni słonecznych zaledwie przez 10 do 15 minut, dwa lub trzy razy w tygodniu, od kwietnia do października, wystarczy do spełnienia wymagań1. Możliwości syntezy witaminy D przez organizm nie zawsze są jednak dostępne w północnej Europie, zwłaszcza zimą, kiedy poziom nasłonecznienia jest niski.
  • Zanieczyszczenia atmosferyczne i zachmurzenie, które odfiltrowują promienie UVB, wykorzystywane przez skórę do syntezy witaminy D3.
  • Dieta uboga w witaminę D2 i D3 (jednym z głównych źródeł witaminy D3 są tłuste ryby).
  • Należy również zauważyć, że to starsze osoby i osoby o pigmentowanej skórze (pigmentacja odfiltrowuje UVB) są mniej zdolne do syntezy witaminy D3.

Profilaktyka: ile witaminy D3 powinna dostarczać suplementacja?

Francuska Narodowa Akademia Medyczna zaleca dzienne spożycie od 800 do 1000 IU. Dane te pochodzą z przypomnienia jej zaleceń, opublikowanego w maju 2020 r. w odpowiedzi na pandemię Covid-19.5 Równoczesne przyjmowanie suplementu magnezu może być zalecane, ponieważ pomaga aktywować witaminę D6. Wreszcie, zgodnie z literaturą naukową, witamina D jest toksyczna tylko wtedy, gdy przyjmowane dawki są nadmierne, rzędu 50 000 IU/dzień 
przez okres kilku miesięcy.

Bibliografia

  1. Vitamine D, Etat des lieux, établi par le Fonds français pour l’alimentation et la santé, mars 2016 https://alimentation-sante.org/wp-content/uploads/2016/05/20160429_EtatDesLieux-VitamineD.pdf
  2. Trombetta AC, Paolino S, Cutolo M, Vitamin D, Inflammation and Immunity: Przegląd literatury i rozważania na temat ostatnich postępów w badaniach translacyjnych i klinicznych, The Open Rheumatology Journal, 2018, 12, (Suppl-1, M2) 201-213
  3. Gois P, Ferreira D, Olenski S, Seguro A Vitamin D and Infectious Diseases: Simple Bystander or Contributing Factor? Nutrients, 2017, 9, 651 ;
  4. Heaney RP, Recker RR, Grote J, Horst RL, Armas LA. Witamina D (3) jest silniejsza niż witamina D (2) u ludzi. J Clin Endocrinol Metab. 2011 ;96 : E447–E452.
  5. http://www.academie-medecine.fr/communique-de-lacademie-nationale-de-medecine-vitamine-d-et-covid-19/
  6. Ref : Grant WB, Lahore H, McDonnell SL., Baggerly CA, French CB, Aliano JL, Bhattoa HP, Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths, Nutrients 2020, 12, 988