Jakość PiLeJe

PiLeJe opracowuje i produkuje własne produkty, które zawierają składniki, najlepiej pochodzenia naturalnego, z których część pochodzi z surowców mogących być źródłem związków aktywnych. Przeprowadzamy kontrole jakości na każdym etapie powstawania produktu i przez cały cykl zdatności do spożycia, aby zapewnić bezpieczne poziomy dziennych porcji i stabilność produktu.

Naszemu procesowi kontroli jakości przyświeca jeden główny cel: zagwarantowanie jakości i bezpieczeństwa produktów używanych przez naszych klientów. Osiągamy to poprzez wdrażanie i przestrzeganie dokładnych i powtarzalnych systemów. PiLeJe obecnie posiada szereg certyfikatów potwierdzających jakość produktów.

Dwa standardy certyfikacji

ISO 13485 to zbiór wytycznych dla wyrobów medycznych. Określa wymagania dotyczące kontroli procesu rozwoju produktu, aż do wprowadzenia produktu na rynek.

ISO 22000 to międzynarodowa norma obowiązująca firmy produkujące lub przetwarzające żywność na każdym etapie łańcucha żywnościowego. Określa wymagania bezpieczeństwa żywności oraz identyfikuje i kontroluje wszelkie potencjalne zagrożenia, aby zapewnić, że produkt spożywany przez użytkownika końcowego jest bezpieczny. Norma ta wymaga regularnej oceny wszystkich aspektów procesu – surowców, środowiska, procesów produkcyjnych, umiejętności pracowników itp. – w celu zagwarantowania wydajności i ciągłego doskonalenia.

Niezależne jednostki certyfikujące nadzorują procedury jakości PiLeJe i zezwalają na umieszczanie na naszych produktach stosownych oznaczeń. Zespół wewnętrznych audytorów sprawdza, czy nasze produkty spełniają wszystkie obowiązujące procedury. Możemy również przeprowadzać kontrole 
u naszych dostawców i producentów surowców.

CFR 21/111 GMP Food FDA to norma dla suplementów diety sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych. Jest to certyfikacja zgodności z normą, która pozwala nam sprzedawać nasze produkty w krajach, które ją stosują (USA, Kuwejt itp.). 
Certyfikat ten jest wdrażany i regularnie audytowany przez Zespoły Laboratorium PiLeJe.

Wewnętrzne kontrole i testy

PiLeJe określiło cztery wymagania jakościowe, które muszą zostać spełnione podczas opracowywania produktu:

  • Upewnić się, że wszystkie receptury zamawiane u dostawców zawierają prawidłową zawartość głównego składnika;
  • Wykonać analizy mikrobiologiczne w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów;
  • Przestrzegać aktualnych przepisów dotyczących zanieczyszczeń. Monitorując, czy są obecne metale ciężkie, pestycydy itp. i czy nie przekraczają określonych surowych limitów;
  • Sprawdzić właściwości organoleptyczne produktów (forma, konsystencja, kolor, smak, zapach) oraz ich stabilność w czasie.

W ramach tego procesu prosimy dostawców o dostarczenie certyfikatów informujących o obecności lub braku alergenów w produkcie, tak aby potwierdzić, że nie zawierają one żadnych potencjalnie szkodliwych substancji (GMO, pestycydy itp.).

Monitorowanie każdego składnika

Większość związków używanych przez PiLeJe do komponowania produktów, takich jak ekstrakty roślinne, odżywki i szczepy probiotyczne, pochodzi z żywych materiałów biologicznych.

Te wrażliwe, delikatne i specyficzne składniki wymagają rygorystycznych procedur bezpieczeństwa, aby zachować swoje właściwości. Na przykład rośliny zawierają bogaty zestaw związków („totum”), 
a właściwości roślin wynikają nie tylko z sumy efektów tych poszczególnych związków, ale także 
z synergii generowanej między nimi. Jednak każda część tej samej rośliny może oferować inne właściwości, a czynniki związane z jej pochodzeniem geograficznym – takie jak gleba, w której rośnie – również mogą wpływać na uzyskiwane korzystne efekty.

Probiotyki są nie mniej skomplikowane w produkcji, ponieważ światło, wilgotność i temperatura wpływają na ich żywotność. Bakterie probiotyczne są aktywowane przez ciepło i muszą być odżywiane, aby pozostać przy życiu. Jeśli się nie rozmnażają, szybko giną. 

Aby mieć pewność, że przyjęta dawka zawiera wystarczającą ilość żywych bakterii do wywołania oczekiwanych korzyści, należy je przechowywać w optymalnych warunkach. Te różne kwestie są powodem wprowadzenia procedur zapewniających, że produkt końcowy oferuje skuteczność i jakość bez zarzutu.

PiLeJe może prześledzić każdy składnik, którego używa, od miejsca, w którym został wyprodukowany lub wyhodowany, do miejsca, w którym jest spożywany, a także jest w stanie monitorować każdy etap „podróży”, aby upewnić się, że produkty docierały zgodnie z obowiązującymi wymogami regulacyjnymi. Jeśli którakolwiek z naszych kontroli lub testów kontrolnych wykaże nieprzestrzeganie zasad, składnik nie zostanie użyty.