Produkty Lactibiane
Czym jest mikrobiota?
Mikrobiota to zbiór mikroorganizmów, takich jak: bakterie, drożdże, grzyby i wirusy, które żyją
w określonym środowisku.
Mikrobiota obecna jest w miejscach, gdzie organizm styka się ze środowiskiem zewnętrznym, czyli: nos, jama ustna, jelita, skóra, pochwa, itp.
W związku z tym mówimy nie o jednej, ale wielu mikrobiotach ludzkiego organizmu, przykładowo: mikrobiota nosowa, policzkowa, jelitowa, skórna.
Najlepiej znaną i pierwszą przebadaną jest mikrobiota jelitowa, w której bakterie są dominującym typem mikroorganizmów. Każdy człowiek ma swoją własną mikroflorę jelitową, składającą się z około 150 – 200 różnych gatunków bakterii, reprezentujących około 30 000 – 100 000 miliardów bakterii, czyli 3 – 10 razy więcej niż liczba komórek tworzących nasz organizm.
PiLeJe: 30 lat doświadczenia w zakresie mikrobiomu
Mikrobiom to zespół drobnoustrojów zamieszkujących organizm człowieka, który osiąga największe zróżnicowanie w jelitach. Odgrywa on istotną rolę nie tylko w pracy układu pokarmowego, ale także
w prawidłowym funkcjonowaniu innych narządów oraz procesów odpornościowych.
Laboratorium PiLeJe dzięki zaangażowaniu w badania naukowe, których kluczowym elementem jest bliska współpraca z instytutami i ośrodkami badawczymi na całym świecie ma kompetencje wprowadzania innowacji w dziedzinie mikrobioty.
Laboratorium PiLeJe jest francuskim pionierem w badaniach mikroflory (od 1991 roku).
- Koncepcja, technologia i produkcja spełniają najwyższe standardy jakości.
- Unikalna wiedza zdobyta dzięki wyspecjalizowanemu zespołowi złożonemu z lekarzy, farmaceutów, inżynierów oraz biotechnologów.
- Specyficzna i bezpieczna tożsamość szczepów bakteryjnych: gwarancja identyfikacji.
- Rygorystyczna selekcja szczepów: każdy jest unikalny ze względu na swoje właściwości, wskazania oraz dawkowanie.
- Gwarancja kontroli jakości z zabezpieczeniem stabilności DDM (minimalna data trwałości).
- Ścisła współpraca ze środowiskiem naukowym: INRA, INSERM, Institute Pasteur Lile, Szpitale Uniwersyteckie, uniwersytety
Rozwój wysokiej jakości rozwiązań aktywności prozdrowotnej
Dział badawczy PiLeJe, składający się z doktorów nauk ścisłych, lekarzy medycyny, biologów
i inżynierów zarządza wszystkimi etapami powstawania produktów od innowacyjnej koncepcji,
do finalnej produkcji z dokumentacją techniczno-naukową.
Dzięki wiedzy zdobytej przez lata, PiLeJe opracowuje sprawdzone rozwiązania prozdrowotne zgodne
z indywidualnymi potrzebami pacjenta i w zgodzie z aktualną wiedzą i postępem badań naukowych.
W 1992 roku opracowaliśmy i wprowadziliśmy na rynek naszą pierwszą kompozycję probiotyczną – Lactibiane Wzorcowy. Obecnie dostępnych jest 14 specyficznych preparatów mikrobiotycznych. Każdy produkt z zakresu mikrobioty zawiera formułę opracowaną w określonym celu, wyprodukowany zgodnie z surowymi kryteriami jakości (wybór szczepów mikrobiotycznych, dzienna porcja, ochrona składników itp.) i jest wytwarzany we Francji w naszych laboratoriach produkcyjnych.
Dlaczego warto wybrać nasze rozwiązania mikrobiotyczne?
Wszystkie produkty probiotyczne są certyfikowane przez Kartę HQM (High Quality Microbiotics), która gwarantuje wysokie standardy jakości technicznej i środowiskowej.
Specyficzna i bezpieczna identyfikacja szczepów bakteryjnych
- Niemodyfikowane genetycznie szczepy bakterii zidentyfikowane do bezpiecznego stosowania.
- Zarejestrowane w National Collection of Microorganism Cultures (CNCM) pod unikalnym kodem referencyjnym podanym na opakowaniu (np. Lactobacillus paracasei LA508).
Szczepy dobrane do odpowiednich specyficznych probiotyków
- Proces przemysłowy zaprojektowany w celu zapewnienia zachowania żywotności szczepu podczas produkcji (parametry takie jak temperatura, wilgotność, itp. są ściśle monitorowane).
- Składniki wybrane w celu utrzymania żywotności szczepów mikrobiotycznych w czasie.
Szczepy dobrane do odpowiednich specyficznych probiotyków
- Proces przemysłowy zaprojektowany w celu zapewnienia zachowania żywotności szczepu podczas produkcji (parametry takie jak temperatura, wilgotność, itp. są ściśle monitorowane).
- Składniki wybrane w celu utrzymania żywotności szczepów mikrobiotycznych w czasie.
- Elementy opakowania (kapsułki, saszetki, blistry itp.) starannie dobrane, aby szczepy mikrobiotyczne zachowały żywotność w warunkach przechowywania produktu.
Kontrola gwarantująca jakość
- Czystość szczepu mikrobiotycznego jest rutynowo badana po otrzymaniu substratów w celu potwierdzenia braku zanieczyszczenia krzyżowego.
- W gotowym produkcie gwarantowana jest identyfikowalność szczepu mikrobiotycznego.
- Stabilność produktów zawierających szczepy mikrobiotyczne jest testowana w celu potwierdzenia żywotności szczepów w temperaturze otoczenia.