Lactibiane

Utrzymuj swój wewnętrzny ekosystem.

Produkty Lactibiane

Mikrobiota

Lactibiane ATB

Lactibiane ATB pomaga chronić florę bakteryjną jelit w trakcie leczenia, które może…

Mikrobiota

Lactibiane Imedia

Lactibiane Imedia dzięki wysokiej koncentracji szczepów probiotycznych pomaga bardzo szybko łagodzić zaburzenia…

Mikrobiota

Lactibiane Immuno

Lactibiane Immuno zawiera mieszankę bakterii kwasu mlekowego szczepów mikrobiotycznych: Lactobacillus paracasei LA…

Mikrobiota

Lactibiane Wzorcowy

Lactibiane Wzorcowy pomaga regulować zaburzenia jelitowe i wzmacniać florę jelitową przewodu pokarmowego.…

Mikrobiota

Lactibiane Tolerancja

Lactibiane Tolerancja zawiera specyficzne szczepy mikrobiotyczne w ilości 10 miliardów na kapsułkę:…

Mikrobiota

Lactibiane dla dzieci krople

Lactibiane dzieci z witaminą D3 w kroplach poprawia funkcje przewodu pokarmowego i…

Mikrobiota

Lactibiane H-PY

Lactibiane H-Py stymuluje oraz wspomaga funkcje błony śluzowej żołądka i jelit dzięki…

Mikrobiota

Lactibiane IKI

Lactibiane IKI pomaga wzmocnić równowagę mikroflory jelit i poprawić komfort u osób…

Mikrobiota

Lactibiane dla dzieci saszetki

Lactibiane dzieci z witaminą D w saszetkach poprawia funkcje przewodu pokarmowego i…

Czym jest mikrobiota? 

Mikrobiota to zbiór mikroorganizmów, takich jak: bakterie, drożdże, grzyby i wirusy, które żyją 
w określonym środowisku.

Mikrobiota obecna jest w miejscach, gdzie organizm styka się ze środowiskiem zewnętrznym, czyli: nos, jama ustna, jelita, skóra, pochwa, itp.

W związku z tym mówimy nie o jednej, ale wielu mikrobiotach ludzkiego organizmu, przykładowo: mikrobiota nosowa, policzkowa, jelitowa, skórna. 

Najlepiej znaną i pierwszą przebadaną jest mikrobiota jelitowa, w której bakterie są dominującym typem mikroorganizmów. Każdy człowiek ma swoją własną mikroflorę jelitową, składającą się z około 150 – 200 różnych gatunków bakterii, reprezentujących około 30 000 – 100 000 miliardów bakterii, czyli 3 – 10 razy więcej niż liczba komórek tworzących nasz organizm. 

PiLeJe: 30 lat doświadczenia w zakresie mikrobiomu

Mikrobiom to zespół drobnoustrojów zamieszkujących organizm człowieka, który osiąga największe zróżnicowanie w jelitach. Odgrywa on istotną rolę nie tylko w pracy układu pokarmowego, ale także 
w prawidłowym funkcjonowaniu innych narządów oraz procesów odpornościowych.

Laboratorium PiLeJe dzięki zaangażowaniu w badania naukowe, których kluczowym elementem jest bliska współpraca z instytutami i ośrodkami badawczymi na całym świecie ma kompetencje wprowadzania innowacji w dziedzinie mikrobioty.

Laboratorium PiLeJe jest francuskim pionierem w badaniach mikroflory (od 1991 roku).

  • Koncepcja, technologia i produkcja spełniają najwyższe standardy jakości. 
  • Unikalna wiedza zdobyta dzięki wyspecjalizowanemu zespołowi złożonemu z lekarzy, farmaceutów, inżynierów oraz biotechnologów. 
  • Specyficzna i bezpieczna tożsamość szczepów bakteryjnych: gwarancja identyfikacji. 
  • Rygorystyczna selekcja szczepów: każdy jest unikalny ze względu na swoje właściwości, wskazania oraz dawkowanie. 
  • Gwarancja kontroli jakości z zabezpieczeniem stabilności DDM (minimalna data trwałości). 
  • Ścisła współpraca ze środowiskiem naukowym: INRA, INSERM, Institute Pasteur Lile, Szpitale Uniwersyteckie, uniwersytety

Rozwój wysokiej jakości rozwiązań aktywności prozdrowotnej

Dział badawczy PiLeJe, składający się z doktorów nauk ścisłych, lekarzy medycyny, biologów 
i inżynierów zarządza wszystkimi etapami powstawania produktów od innowacyjnej koncepcji, 
do finalnej produkcji z dokumentacją techniczno-naukową. 

Dzięki wiedzy zdobytej przez lata, PiLeJe opracowuje sprawdzone rozwiązania prozdrowotne zgodne 
z indywidualnymi potrzebami pacjenta i w zgodzie z aktualną wiedzą i postępem badań naukowych. 

W 1992 roku opracowaliśmy i wprowadziliśmy na rynek naszą pierwszą kompozycję probiotyczną – Lactibiane Wzorcowy. Obecnie dostępnych jest 14 specyficznych preparatów mikrobiotycznych. Każdy produkt z zakresu mikrobioty zawiera formułę opracowaną w określonym celu, wyprodukowany zgodnie z surowymi kryteriami jakości (wybór szczepów mikrobiotycznych, dzienna porcja, ochrona składników itp.) i jest wytwarzany we Francji w naszych laboratoriach produkcyjnych. 

Dlaczego warto wybrać nasze rozwiązania mikrobiotyczne?

Wszystkie produkty probiotyczne są certyfikowane przez Kartę HQM (High Quality Microbiotics), która gwarantuje wysokie standardy jakości technicznej i środowiskowej.

Specyficzna i bezpieczna identyfikacja szczepów bakteryjnych

  • Niemodyfikowane genetycznie szczepy bakterii zidentyfikowane do bezpiecznego stosowania. 
  • Zarejestrowane w National Collection of Microorganism Cultures (CNCM) pod unikalnym kodem referencyjnym podanym na opakowaniu (np. Lactobacillus paracasei LA508). 

Szczepy dobrane do odpowiednich specyficznych probiotyków 

  • Proces przemysłowy zaprojektowany w celu zapewnienia zachowania żywotności szczepu podczas produkcji (parametry takie jak temperatura, wilgotność, itp. są ściśle monitorowane). 
  • Składniki wybrane w celu utrzymania żywotności szczepów mikrobiotycznych w czasie. 

Szczepy dobrane do odpowiednich specyficznych probiotyków 

  • Proces przemysłowy zaprojektowany w celu zapewnienia zachowania żywotności szczepu podczas produkcji (parametry takie jak temperatura, wilgotność, itp. są ściśle monitorowane). 
  • Składniki wybrane w celu utrzymania żywotności szczepów mikrobiotycznych w czasie. 
  • Elementy opakowania (kapsułki, saszetki, blistry itp.) starannie dobrane, aby szczepy mikrobiotyczne zachowały żywotność w warunkach przechowywania produktu. 

Kontrola gwarantująca jakość 

  • Czystość szczepu mikrobiotycznego jest rutynowo badana po otrzymaniu substratów w celu potwierdzenia braku zanieczyszczenia krzyżowego. 
  • W gotowym produkcie gwarantowana jest identyfikowalność szczepu mikrobiotycznego. 
  • Stabilność produktów zawierających szczepy mikrobiotyczne jest testowana w celu potwierdzenia żywotności szczepów w temperaturze otoczenia.