Ekspertyza w mikrobiocie 

PiLeJe jest pionierem w badaniach nad probiotykami, prowadząc i publikując na przestrzeni lat liczne wyniki dotyczące przebadanych szczepów probiotycznych, zapisując się na kartach historii w zakresie postępu badań naukowych w tej dziedzinie.

Ponad 30 lat historii

W 1990 roku Laboratorium PiLeJe opracowało i wprowadziło na rynek jeden z pierwszych preparatów probiotycznych dostępnych na terenie Francji. 

W tamtym czasie przeprowadzano znikomą ilość badań naukowych nad suplementami diety, 
a dostępne produkty często nie spełniały swoich założeń. Ponadto, bardzo niewiele wiadomo było na temat probiotyków.Ich zastosowanie ograniczało się do przetwórstwa spożywczego (produkcja jogurtów, fermentacja wina, itp.) oraz pasz dla zwierząt.
Powszechnie wiadomo było jednak, że spożywanie sfermentowanego mleka (jogurty, lassi, itp.) może poprawić komfort jelit. Uznano również znaczenie prawidłowej flory przewodu pokarmowego, podobnie jak fakt, że odgrywa ona zasadniczą rolę w przyswajaniu składników odżywczych.

Dr Christian Leclerc, założyciel PiLeJe, połączył te idee i postanowił zainicjować nowatorski kierunek badań, mający na celu opracowanie preparatu, a nie produktu spożywczego, który mógłby dostarczyć organizmowi zapas bakterii kwasu mlekowego. 
W tamtym czasie ich dobroczynne działanie było podawane w wątpliwość w środowisku lekarskim.

Ten intuicyjny krok zapoczątkował proces, który doprowadził do opracowania pierwszego produktu zdrowotnego sprzedawanego we Francji, zawierającego koktajl szczepów probiotycznych.

Wyniki powyżej oczekiwań

Preparat pozycjonowany jako suplement diety mający na celu przywrócenie równowagi flory jelitowej, przepisywany przez lekarzy szybko potwierdził swoją skuteczność w leczeniu zaburzeń jelitowych. 
Ponadto, badania wskazywały także na to, że ma korzystny wpływ na inne zaburzenia występujące u niektórych pacjentów, takie jak depresja.

Te wstępne odkrycia kliniczne otworzyły drzwi do wielu nowych możliwości – oprócz równoważenia flory jelitowej, probiotyki mogą odgrywać znacznie bardziej funkcjonalną rolę w organizmie.

Stało się oczywiste, że niezbędne jest kontynuowanie badań szczepów probiotycznych. Odpowiedzią Laboratorium PiLeJe na to zapotrzebowanie było powołanie zespołu naukowego dysponującego specjalistyczną wiedzą w tej dziedzinie.

Cele badawcze Zespołu obejmowały: udokumentowanie zdolności badanych szczepów probiotycznych do przeciwstawienia się różnym warunkom fizykochemicznym, określenie kluczowych kryteriów wpływających na ich żywotność oraz zrozumienie ich działania 
w jelitach.

Wizja PiLeJe: indywidualizacja i medykalizacja

Probiotyki to produkty powstałe na bazie żywych mikroorganizmów, które z natury są delikatne i wrażliwe.
W wyniku wieloletnich badań, które przeprowadziło Laboratorium PiLeJe, uzyskało doświadczenie w zakresie doboru szczepów probiotycznych w celu osiągnięcia określonego efektu zdrowotnego oraz w projektowaniu odpowiednich kompozycji, które mają na celu dostarczyć wybrane składniki w miejsce ich działania w organizmie.

Bazując na wiedzy, którą Laboratorium PiLeJe pozyskało przez lata doświadczeń 
i licznych badań ustalono, że jakość produktu zdrowotnego na bazie szczepów mikrobiotycznych wymaga wdrożenia i ścisłej kontroli kilku kluczowych kryteriów:

  • rygorystycznej selekcji szczepów bakteryjnych w oparciu o kryteria skuteczności 
    i żywotności;
  • kontroli pożywki hodowlanej i warunków produkcji w celu utrzymania tych szczepów przy życiu, a tym samym weryfikacja ich aktywności;
  • kontroli substancji pomocniczych i innych składników preparatu w celu zapewnienia, że nie wpływają one niekorzystnie na działanie i żywotność szczepów mikrobiotycznych;
  • wyboru postaci farmaceutycznej zdolnej do utrzymania stabilności i funkcjonalności szczepów w czasie, aż do osiągnięcia założonego miejsca działania w organizmie.

Wyjątkowa równowaga

Twoja mikrobiota: odzwierciedlenie stanu twojego organizmu

Mikrobiom to zespół drobnoustrojów zamieszkujących organizm człowieka. Ciało ludzkie jest gospodarzem wielu mikrobiomów, takich jak mikrobiom jamy ustnej, mikrobiom pochwy, mikrobiom sutka, mikrobiom płuc, mikrobiom gardła i krtani, mikrobiom skóry czy też mikrobiom jelitowy.

Jelita lub mikrobiom jelitowy traktować możemy jako odrębny narząd, gdyż złożony jest ze 100 000 miliardów bakterii, czyli 100 razy więcej niż liczba komórek w naszym organizmie 
i 1000 razy więcej niż liczba gwiazd w naszej galaktyce!

Analiza wydzielin ujawnia, że kał każdego człowieka zawiera od 160 do 200 różnych gatunków bakterii. Jedna trzecia jest powtarzalna, profil pozostałych dwóch trzecich jest unikalny dla każdej osoby.

Każdy ma zatem unikalną, specyficzną dla siebie mikroflorę, która ewoluowała powoli 
w czasie pod wpływem różnych czynników.

Ta różnorodność bakterii zależy od:

  • rodzaju porodu,
  • karmienia (czy dziecko było karmione piersią),
  • czasu trwania ciąży,
  • czynników genetycznych (profil mikroflory jelitowej danej osoby będzie bliższy profilowi rodzeństwa niż sąsiada),
  • czynników geograficznych: miejsca urodzenia,
  • środowiska,
  • stylu życia,
  • diety,
  • przyjmowania niektórych leków (antybiotyki, leki zobojętniające sok żołądkowy, itp.), ,
  • wieku – mikrobiota formuje się w 3 fazach rozwojowych: dzieciństwo, dorosłość i starość.

Funkcje mikrobioty

Obecnie wiadomo, że nasze bakterie jelitowe odgrywają niezwykle ważną rolę w zakresie funkcji fizjologicznych.
Z działań mikrobioty można wyróżnić:

  • Wspomaganie trawienia i umożliwianie syntezy niektórych witamin w organizmie (witaminy z grupy B, witamina K);
  • Wspieranie w utrzymaniu integralności błony śluzowej jelit i jej właściwości barierowych;
  • Pełnienie krytycznie ważnej roli w systemie immunologicznym, głównie ze względu na działanie „efektu bariery”, która zapobiega powstawaniu i namnażaniu się niepożądanych mikroorganizmów. Większość komórek układu odpornościowego organizmu (60 do 70%) znajduje się w jelitach. 
    Aby prawidłowo funkcjonować, jelitowy układ odpornościowy ściśle współpracuje 
    z mikroflorą jelitową;
  • Udział w procesach odzyskiwania energii (poprzez fermentację niestrawionego pokarmu opuszczającego jelito cienkie) oraz udział w przybieraniu masy ciała.

Uwaga: dbaj o swoją mikroflorę jelitową

Termin „dysbioza” odnosi się do mikroflory, równowaga została zachwiana przez: stres, nieodpowiednią dietę, przyjmowanie antybiotyków, itd.

Dysbiozę można skorelować z różnymi jednostkami chorobowymi:

  • Biegunką spowodowaną infekcją lub antybiotykoterapią;
  • Zespołem jelita drażliwego lub kolopatią czynnościową (wzdęcia, problemy z wydalaniem, bóle brzucha);
  • Alergią, fibromialgią, zespołem chronicznego zmęczenia;
  • Przewlekłą chorobą zapalną jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego);
  • Otyłością, cukrzycą i zespołem metabolicznym;
  • Lękami, zaburzeniami nastroju, zaburzeniami snu, migrenami, depresją.

Mikrobiota jelitowa jest „zaangażowana” na wielu poziomach w nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Oś jelito-mózg

Wykazano, że zmiany mikroflory jelitowej wpływają na ośrodkowy układ nerwowy (OUN) 
i mają bezpośredni wpływ na działanie systemu nerwowego. 

Naukowo oszacowano, że jelito zawiera 200 milionów neuronów; mniej więcej tyle samo, co mózg psa lub kota. 
Te neurony nieustannie wymieniają informacje z mózgiem: ta sieć komunikacyjna nazywana jest osią jelito-mózg, a jelita powszechnie uważane są za nasz „drugi mózg”.

W wielu badaniach zidentyfikowano brak równowagi we florze jelitowej (dysbiozę) występującą w tym samym czasie, co pewne patologie neurologiczne sugerujące, że mikrobiom bierze udział w etiologii chorób, takich jak autyzm, schizofrenia, zaburzenia lękowe, depresja, choroba afektywna dwubiegunowa i chorób neurodegeneracyjnych, jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Stosowanie probiotyków w profilaktyce i terapii

Nasz styl życia odgrywa niezwykle ważną rolę w zachowaniu równowagi mikroflory. Dieta śródziemnomorska i aktywność fizyczna mogą mieć korzystny wpływ na mikroflorę jelitową. Oprócz znaczenia zdrowego stylu życia, kliniczne dowody na wartość probiotyków dowiodły, że znacząco przyczyniają się one do zapobiegania i terapii wielu patologii. 

Szczepy probiotyczne pomagają zapobiegać namnażaniu się niepożądanych mikroorganizmów, a ich obecność generuje szereg korzystnych efektów prozdrowotnych. 

Ich skuteczność jest obecnie uznawana w zapobieganiu dolegliwościom trawiennym, 
a badania nad ich korzystnym wpływem w zespole jelita drażliwego przynoszą obiecujące wyniki. 

Przyjmowanie probiotyków jest również uznaną terapią, która zapobiega infekcjom układu moczowo-płciowego i zmniejsza częstotliwość nawrotów tego typu infekcji. 

Nie wszystkie szczepy mają taki sam wpływ na zdrowie. Korzystne efekty prozdrowotne określonego szczepu lub kombinacji szczepów są specyficzne i nie można ich przypisać innym szczepom. Dlatego nie wszystkie probiotyki działają tak samo, a zależy to od składu oraz jego porcji. W związku z tym bardzo istotny jest dobór odpowiedniego probiotyku do konkretnej sytuacji zdrowotnej. 

Jakość i skuteczność szczepów probiotycznych w zachowaniu zdrowia

Karta jakości

Przy wyborze szczepów probiotycznych Laboratorium PiLeJe spełnia określone kryteria. Celem ich zachowania określona została karta jakości dobrych praktyk selekcji szczepów bakteryjnych, która gwarantuje jakość naszych probiotycznych produktów prozdrowotnych.

Pochodzenie i bezpieczeństwo szczepów

Szczepy probiotyczne przeznaczone do spożycia przez ludzi muszą być całkowicie bezpieczne i nie mogą wiązać się z jakimkolwiek ryzykiem toksyczności. Zgodnie z tą zasadą sporządzono listy mikroorganizmów uznawanych historycznie za bezpieczne dla człowieka: są to mikroorganizmy posiadające status QPS (Qualified Presumption of Safety) w Europie lub posiadające status GRAS (Generally Recognized As Safe) w Stanach Zjednoczonych.

Wszystkie szczepy bakterii wykorzystywane przez PiLeJe do produkcji produktów zdrowotnych są wytwarzane z grup bakterii posiadających status QPS i/lub GRAS.

„Brak oporności na antybiotyki”

Ze względu na swoją obecność w jelitach probiotyk nie może sam bądź w wyniku działania na inne bakterie jelitowe, wywoływać jakiejkolwiek oporności bakteriologicznej na leczenie antybiotykami: jest to znane jako kryterium „brak oporności na antybiotyki”.

Rejestracja we francuskiej krajowej kolekcji mikroorganizmów (CNCM)

Każdy szczep probiotyczny wprowadzony do produktów przez Laboratorium PiLeJe jest badany w celu określenia jego wewnętrznych właściwości (morfologia, odporność na wilgoć 
i temperaturę, warunki wzrostu itp.) oraz właściwości genotypowych (sekwencjonowanie bakteryjnego DNA). Gdy szczep zostanie przeanalizowany w tak kompleksowy sposób, 
a następnie w pełni udokumentowany, zostaje zarejestrowany we francuskiej krajowej kolekcji mikroorganizmów (CNCM). Ten proces rejestracji gwarantuje doskonałą identyfikowalność wszystkich szczepów wchodzących w skład suplementu diety.

Gastroodporność

Pacjent nie może wykorzystać dobroczynnych właściwości probiotyków, jeśli nie są one 
w stanie oprzeć się warunkom występującym na różnych etapach przewodu pokarmowego 
i dotrzeć do jelita cienkiego i/lub okrężnicy w odpowiedniej formie.

Aby sprawdzić czy szczepy probiotyczne mogą sprostać różnym wyzwaniom napotykanym podczas przechodzenia przez przewód pokarmowy, wykorzystuje się modele in vitro do odtworzenia warunków (pH, wydzielanie enzymów trawiennych, perystaltyka) występujących w różnych przedziałach przewodu pokarmowego: żołądku, jelicie cienkim, okrężnica.

Te specyficzne badania umożliwiają na przykład wyselekcjonowanie szczepów opornych na odcinek żołądkowy (odporność na kwaśne pH i enzymy takie jak pepsyna) lub na odcinek jelitowy (odporność na sole kwasów żółciowych i enzymy trzustkowe).

W przeciwieństwie do niektórych produktów prozdrowotnych, probiotyki nie są klasyfikowane jako „składniki aktywne”.Nie są wchłaniane przez organizm. Działają miejscowo i w tym celu muszą przylegać do błony śluzowej jelita i „połączyć się” 
z mikrobiomem żywiciela, czyli z istniejącą florą jelitową. 

Ta zdolność przylegania do komórek jelitowych umożliwia im następnie interakcje jako części mikroflory, z układem odpornościowym i nerwowym zlokalizowanym w jelitach. 

Im większa zdolność szczepu probiotycznego do adhezji, tym dłużej przebywa on w jelitach 
i tym większy jest jego potencjał interakcji z organizmem. 

Badania in vitro przeprowadzane są w celu wyselekcjonowania szczepów probiotycznych, które wykazują największą zdolność przylegania do błony śluzowej jelit.

Ponieważ szczepy bakteryjne są wrażliwe, niezbędna jest kontrola warunków, w jakich są hodowane, oraz opracowanie warunków, w jakich utrzymuje się ich żywotność na różnych podłożach. Przeprowadza się wiele eksperymentów, takich jak na przykład umieszczanie szczepów bakteryjnych w „piecach starzeniowych” w celu zbadania ich kryteriów żywotności w czasie. 

Zebrane dane są wykorzystywane przy wyborze substancji pomocniczych, potencjalnych składników uzupełniających i farmaceutycznych materiałów do konfekcjonowania. Wszystkie powyższe muszą być „kompatybilne” ze szczepem probiotycznym, czyli nie mogą niekorzystnie wpływać na jego działanie lub stabilność w czasie. 

Po wybraniu następuje runda badań przeprowadzonych na szczepach probiotycznych. Badane są ich potencjalne korzyści kliniczne i porcje potrzebne do zapewnienia skuteczności. Te badania in vitro, in vivo i kliniczne są przeprowadzane przez zespoły badawcze Laboratorium PiLeJe we współpracy z innymi laboratoriami i organizacjami badawczymi (Inserm, Institut Pasteur de Lille).

Badania skuteczności

Jeśli wyniki testów in vitro są zachęcające, przeprowadza się następnie badania na zwierzętach laboratoryjnych: określane jako badania in vivo. Badania te są zgłaszane 
w formie artykułów publikowanych w międzynarodowych specjalistycznych czasopismach naukowych, takich jak World Journal of Gastroenterology. 

Następnie Laboratorium PiLeJe prowadzi badania kliniczne we współpracy ze szpitalami uniwersyteckimi i francuskimi krajowymi instytutami badawczymi w celu zebrania danych na temat skuteczności klinicznej produktów zdrowotnych. 
„Double blind” – badanie kliniczne z udziałem 100 pacjentów z zespołem jelita drażliwego (wybranych według kryteriów rzymskich) wykazało skuteczność mieszanki 4 wybranych szczepów probiotycznych w łagodzeniu zaparć i bólu brzucha u tych pacjentów. 

Badania opublikowane przez PiLeJe w dziedzinie mikrobiotyki

  1. Alard J, Peucelle V, Boutillier D, Breton J, Kuylle  S, Pot B, Holowacz S , Grangette C. Probiotic strains with a high potential for inflammatory bowel disease management identified by combining in vitro and in vivo approaches. Beneficial microbes 2018, Vol. 9, No. 2, pp. 317-331 
  2. Holowacz S, Guinobert I, Guilbot A, Hidalgo S, Bisson JF. A mixture of five bacterial strains attenuates skin inflammation in mice. Antiinflamm Antiallergy Agents Med Chem. 2018 Aug 13.
  3. Holowacz S, Blondeau C, Guinobert I, Guilbot A, Hidalgo S, Bisson JF. Lactobacillus salivarius LA307 and Lactobacillus rhamnosus LA305 attenuate skin inflammation in mice. Lactobacillus salivarius LA307 and Lactobacillus rhamnosus LA305 attenuate skin inflammation in mice. Beneficial Microbes 2018, Vol. 9, No. 2, pp. 299-309
  4. Van Hul M, Geurts L, Plovier H, Druart C, Everard A, Ståhlman M, Rhimi M, Chira K, Teissedre PL, Delzenne NM, Maguin E, Guilbot A, Brochot A, Gerard P, Bäckhed F, Cani PD. Reduced obesity, diabetes and steatosis upon cinnamon and grape pomace are associated with changes in gut microbiota and markers of gut barrier. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2017 Sep 5:ajpendo.00107.2017. doi:10.1152/ajpendo.00107.2017
  5. Neau E, Delannoy J, Marion C, Cottart CH, Labellie C, Holowacz S, Butel MJ, Kapel N, Waligora-Dupriet AJ.Three Novel Candidate Probiotic Strains with Prophylactic Properties in a Murine Model of Cow’s Milk Allergy. Appl Environ Microbiol. 2016;82(6):1722-33. doi: 10.1128/AEM.03440-15.
  6. Holowacz S, Blondeau C, Guinobert I, Guilbot A, Hidalgo-Lucas S, Bisson JF. (2016) Antidiarrheal and Antinociceptive Effects of a Probiotic Mixture in Rats. J Prob Health 4: 155. doi: 10.4172/2329-8901.1000155
  7. Holowacz S, Guigné C, Chêne G, Mouysset S, Guilbot A, Seyrig C, Dubourdeau M. A multispecies Lactobacillus- and Bifidobacterium-containing probiotic mixture attenuates body weight gain and insulin resistance after a short-term challenge with a high-fat diet in C57/BL6J mice. PharmaNutrition. 2015 Jul;3(3):101-7. 
  8. Nébot-Vivinus M, Harkat C, Bzioueche H, Cartier C, Plichon-Dainese R, Moussa L, Eutamene H, Pishvaie D, Holowacz S, Seyrig C, Piche T, Theodorou V. Multispecies probiotic protects gut barrier function in experimental models. World J Gastroenterol. 2014 Jun 14;20(22):6832-43. 
  9. Drouault-Holowacz S, Bieuvelet S, Burckel A, Marteau P. A double blind randomized controlled trial of a probiotic combination in 100 patients with irritable bowel syndrome. Gastroenterol Clin Biol. 2008;32(2):147-52.
  10. Drouault-Holowacz S, Foligné B, Dennin V, Goudercourt D, Terpend K, Burckel A, Pot B. Anti-inflammatory potential of the probiotic dietary supplement Lactibiane Tolérance: in vitro and in vivo considerations. Clin Nutr.