Magnez: dlaczego i jak zoptymalizować jego spożycie?

Magnez jest minerałem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu i bierze udział w ponad 300 reakcjach biologicznych. Jednak we Francji 75% populacji ma niedobór magnezu1, co może mieć szereg konsekwencji dla zdrowia.

Po co i jak zoptymalizować spożycie magnezu? 

Zmęczenie, drażliwość, nocne skurcze, drżenie powiek, a nawet kołatanie serca… Te objawy, znane dużej części populacji wskazują na niedobór magnezu.

Magnez jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, minerał ten bierze udział w ponad 300 reakcjach biologicznych. Przewodnictwo nerwowe, rozluźnienie mięśni 
i produkcja błon komórkowych to tylko niektóre z funkcji, które umożliwia.

Wraz z wiekiem zmienia się nasze zapotrzebowanie na magnez. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca średnie spożycie 6 mg na kilogram masy ciała / dziennie. 
Natomiast niemowlęta, dzieci, nastolatki i kobiety w ciąży mają dzienne zapotrzebowanie większe nawet dwu-, trzykrotnie, aby umożliwić prawidłowy rozwój układu nerwowego.

Powodów niedoboru magnezu jest wiele: przyjmowanie leków, diety odchudzające, zubożenie gleb spowodowane intensywnym rolnictwem, szybkie tempo życia.

Stres jest również odpowiedzialny za niedobór magnezu, który tworzy błędne koło:

  • Stres automatycznie powoduje utratę magnezu, który jest wydalany z moczem.
  • ta przyspieszona utrata magnezu zwiększa poziom lęku, a co za tym idzie stresu, co dodatkowo przyspiesza jego eliminację.

Aby zoptymalizować spożycie magnezu, zaleca się:

  • nauczyć się kontrolować stres, m.in. poprzez praktykę jogi lub medytację,
  • pić wodę mineralną i spożywać pokarmy bogate w magnez.

Oprócz diety przydatne może być przyjmowanie suplementów bogatych w magnez:

  • Wybieraj te, które zawierają również witaminę B6 pomagającą magnezowi wniknąć do komórek.
  • Niektóre suplementy diety zawierają taurynę, która pomaga utrzymać poziom magnezu 
    w komórkach.

Suplementacja magnezu przynosi realne korzyści zdrowotne!

Biografia

  1. The SU.VI.MAX Study, Badanie suplementacji witaminowo-mineralnej. 1994-2003.