„Istnieje wiele czynników, które nasilają biegunkę, takich jak palenie tytoniu, alkohol
i kawa.”
Ważne: jeśli zauważysz krew w stolcu lub biegunkę lub jeśli masz silne skurcze brzucha, konieczna jest konsultacja ze specjalistą!
Czego unikać, gdy masz biegunkę?
- Istnieje wiele czynników, które nasilają biegunkę, takich jak palenie tytoniu, alkohol i kawa.
- Staraj się ograniczać spożycie cukrów prostych (takich jak sacharoza) i sztucznych słodzików, które mogą nasilać biegunkę.
- Unikaj nabiału, pikantnych potraw, a także pokarmów bogatych w błonnik pokarmowy (kukurydza, otręby, owoce i soki cytrusowe, surowe warzywa).
- Zmniejsz ilość spożywanego tłuszczu, ponieważ może to przyspieszyć pasaż jelitowy. Należy unikać wysokotłuszczowych mięs, produktów smażonych lub panierowanych, ciast, tłustych serów, oleju, masła, margaryny, sosów sałatkowych, majonezu, masła orzechowego, śmietany.
- Zmniejsz także spożycie produktów „wytwarzających gazy”, takich jak kapusta, brukselka, cebula, por, czosnek, rośliny strączkowe, kukurydza, zielony groszek, napoje gazowane, guma do żucia itp.
Po jakie pokarmy sięgać w trakcie biegunki?
- Co najważniejsze, wybierz dietę zawierającą „białe jedzenie”, takie jak ryż, chleb, bezcukrowe płatki zbożowe i krakersy.
- Zwiększ spożycie „rozpuszczalnego błonnika”, ponieważ ten rodzaj błonnika może tworzyć żel w jelitach, który zatrzymuje część wody w pożywieniu, co poprawia konsystencję luźnych wypróżnień. Suszona fasola i groch, produkty na bazie owsa i babka płesznik to jedne
z najlepszych źródeł rozpuszczalnego błonnika. - Wskazane jest również spożywanie pektyny (jest to rodzaj rozpuszczalnego błonnika). Głównymi źródłami pektyn są jabłka, brzoskwinie, winogrona, pomarańcze, morele, marchew, ziemniaki i pomidory.
Jak uniknąć odwodnienia?
Kiedy masz biegunkę, tracisz wodę i sole mineralne: dlatego ważne jest, nie każdego rodzaju napojów!
- Unikaj słodkich napojów, takich jak napoje gazowane lub soki owocowe, które mogą nasilić biegunkę.
- Codziennie pij co najmniej 1-2 l wody, bulionu warzywnego lub z chudego mięsa, wody ryżowej lub jęczmiennej oraz klarownej herbaty.

Receptury roztworów nawadniających
(Przepisy opracowane przez Światową Organizację Zdrowia – WHO)
- Rozpuścić 6 łyżeczek cukru i 1 łyżeczkę soli w 1 litrze sterylnej wody.
Kolejny przepis:
- Wymieszaj 360 ml niesłodzonego soku pomarańczowego z 600 ml schłodzonej, przegotowanej wody i wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli kuchennej, aż się rozpuści.
Roztwory te można przechowywać przez 12 godzin w temperaturze pokojowej i przez 24 godziny w lodówce.
Co z probiotykami?
Probiotyki dostarczają organizmowi pożytecznych bakterii, które „ponownie zasiedlają” mikrobiotę jelitową i pomagają zapobiegać infekcjom, takim jak biegunka podróżnych.