Infekcje grzybicze, infekcje pochwy lub zapalenie pęcherza moczowego: to tylko niektóre
z wielu zaburzeń układu moczowo-płciowego spowodowanych brakiem równowagi mikrobioty pochwy. Mikrobiota pochwy składa się głównie z bakterii kwasu mlekowego, które wyścielają ściany pochwy i tworzą warstwę ochronną. Odgrywa ona bardzo ważną rolę
w utrzymaniu zdrowia kobiety.
Czym mikrobiota pochwy istnieje?

Mikrobiota pochwy składa się w 90% z bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus), które kolonizują pochwę w okresie dojrzewania i tworzą tak zwaną Florę Doderleina (nazwaną tak na cześć ginekologa Alfreda Döderleina, który jako pierwszy opisał ją w 1892 r.).
Mikrobiota pochwy składa się również z innych bakterii, takich jak Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae i Prevotella spp.
Zasadnicza rola pałeczek kwasu mlekowego
Lactobacillus mają bardzo specyficzne funkcje. Pobudzają miejscowy układ odpornościowy
i tworzą biofilmy, które budują tarczę ochronną na ścianie pochwy. Przekształcają glikogen wydzielany przez komórki błony śluzowej narządów płciowych w kwas mlekowy, tworząc
w ten sposób kwaśne środowisko, które jest potrzebne do utrzymania pH pochwy między 3,5 a 4,5.
pH pochwy odzwierciedla stan mikroflory pochwy; pH powyżej 4,5 wskazuje na brak równowagi we florze pochwy, nazywany również dysbiozą. Kiedy dysbiozie towarzyszą objawy, takie jak nietypowe krwawienia, ból lub swędzenie sromu, może wystąpić infekcja, którą należy zidentyfikować i odpowiednio leczyć. pH w okresie menopauzy wynosi naturalnie 4,5.

Każda kobieta jest nosicielem kilku typów pałeczek kwasu mlekowego, które zmieniają się podczas jej cyklu i podczas jej życia w zależności od zmian hormonalnych, środowiska, higieny intymnej, życia seksualnego, itp.
Skład flory może zatem wyglądać następująco:
- Zdominowany przez Lactobacillus crispatus (48% kobiet).
- Zdominowany przez Lactobacillus gasseri (23,5% kobiet).
- Dominują Lactobacillus iners (20% kobiet) – niewielka nierównowaga flory bakteryjnej.
- Dominuje Gardnerella vaginalis (30% kobiet) – całkowity brak równowagi flory, notoryczne infekcje.
- Zdominowany przez Lactobacillus jensenii (25% kobiet).
U kobiet z dysbiozą dostarczenie dobrych bakterii w postaci probiotyków korzystnie wpływa na mikrobiotę pochwy. Lactobacillus crispatus, L. gasseri, L. rhamnosus i L. plantarum mają właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne oraz pomagają hamować wzrost patogenów, ograniczają ich ekspansję, a także zapobiegają tworzeniu się biofilmu patogenów.
Mikrobiota pochwy, która ewoluuje przez całe życie
Bakterie Lactobacillus są całkowicie zależne od nasycenia estrogenami, tj. od wydzielania estrogenów, żeńskich hormonów płciowych wytwarzanych głównie przez jajniki.
Mikrobiota pochwy kobiety zmienia się przez całe jej życie w zależności od jej stanu hormonalnego:
- Flora pochwy tworzy się w okresie dojrzewania. Estrogeny zagęszczają błonę śluzową pochwy i umożliwiają produkcję glikogenu. Bakterie kwasu mlekowego z odbytu zostaną następnie „przyciągnięte” i skolonizują nowe korzystne środowisko.
- Podczas miesiączki zasadowe pH krwi zwiększa pH pochwy. Zmniejsza się liczba pałeczek kwasu mlekowego, pozostawiając więcej miejsca dla patogenów.
- Kobieta w ciąży wytwarza więcej hormonów (HCG, estrogeny, progesteron, oksytocyna, itp.), co powoduje wzrost liczby pałeczek kwasu mlekowego. Im więcej estrogenu jest produkowane, tym więcej komórek pochwy uwalnia glikogen, który służy jako źródło energii dla pałeczek kwasu mlekowego, ale także dla Candida albicans.
Dlatego kobiety w ciąży są bardziej podatne na infekcje grzybicze. - W okresie menopauzy następuje stopniowe zmniejszanie się produkcji estrogenów, a to przekłada się na liczbę pałeczek kwasu mlekowego.
Menopauzie towarzyszy suchość pochwy u 55 do 70% kobiet1. Profilaktyczna kuracja probiotykami mogłaby przywrócić równowagę flory bakteryjnej i ograniczyć pojawianie się infekcji.
Dysbioza może utrwalić się z powodu zmian hormonalnych, ale także stylu życia (palenie tytoniu, leki, antybiotyki, stres, itp.) powodując zaburzenia mikrobioty pochwy takie, jak: infekcje grzybicze pochwy lub zapalenie pęcherza moczowego.
Oprócz zdrowego stylu życia, probiotyki i fitoterapia oparta na: ortosyfonie, piloselli czy żurawinie mogą być stosowane profilaktycznie, aby pomóc zachować równowagę mikrobioty pochwy i uniknąć nawracających infekcji.
Zależność między mikrobiotą pochwy, a mikrobiotą jelitową

Naturalnym rezerwuarem bakterii kwasu mlekowego pochwy są jelita. Bakterie przechodzą z odbytu do pochwy przez krocze i srom poprzez warstwę hydrolipidową pokrywającą powierzchnię skóry. W związku z tym, mikrobiota pochwy „dziedziczy” niektóre bakterie
z mikrobioty jelitowej.
Na przykład Candida albicans zaangażowana w infekcje drożdżakowe jest również obecna
w mikrobiocie jelit. Przerost Candida jest wywołany przez zmniejszenie odporności, brak równowagi mikroflory i/lub wpływ czynników predysponujących, takich jak nieodpowiednia higiena, cykl hormonalny lub stres.
Z tego powodu ważne jest zachowanie lub przywrócenie równowagi nie tylko mikrobioty pochwy, ale także mikrobioty jelit, ponieważ są one ze sobą ściśle powiązane.
Mikrobiota pochwy składa się zatem z wielu bakterii niezbędnych do dobrego stanu pochwy. Rozwiązania takie jak probiotyki lub fitoterapia w połączeniu ze zdrowym stylem życia mogą pomóc przywrócić lub zachować równowagę zdrowej mikrobioty pochwy.
Bibliografia
- Etudes européennes [European Studies] Nappi RE, et al. “Vulval and vaginal atrophy in four European countries: evidence from the European REVIVE Survey” Climacteric, 2016