Znacząca liczba komórek układu immunologicznego znajduje się w jelitach. Jelita,
a w szczególności zawarte w nich bakterie (mikrobiota), odgrywają kluczową rolę w obronie przed patogenami. Zachowanie integralności mikroflory jelitowej jest niezbędne do utrzymania odporności na wysokim poziomie, a probiotyki mogą nam to ułatwić.
Ekosystem jelitowy: serce naszego systemu obrony immunologicznej
Jelita to nie tylko narząd przeznaczony do transportu pokarmu. Ekosystem jelitowy
w rzeczywistości składa się z 3 elementów, które współpracują ze sobą i z których każdy ma swoją własną rolę w procesie obrony immunologicznej, a mianowicie:
Błona śluzowa jelita
Jest to błona wyściełająca ścianę przewodu pokarmowego. Składa się z rozległego obszaru,
w którym odbywa się wymiana między zewnętrzną i wewnętrzną częścią organizmu i zajmuje około 300 m2, czyli wielkość kortu tenisowego. Błona śluzowa zapobiega przedostawaniu się niechcianych drobnoustrojów do organizmu, przepuszczając składniki odżywcze
i mikroelementy. Pełni rolę „filtra”.
Układ odpornościowy jelit
Chroni organizm przed patogenami, jednocześnie pozwalając na tolerancję pokarmu; około 60% naszych komórek odpornościowych koncentruje się w jelitach.
Mikrobiom jelitowy
Mikrobiota jelitowa (100 000 miliardów bakterii) pomaga chronić nas przed patogenami poprzez działanie barierowe: bakterie jelitowe przyklejają się do błony śluzowej jelit, zapobiegając kolonizacji jelit przez mikroorganizmy chorobotwórcze.

Integralność tego ekosystemu jest niezbędna do utrzymania dobrej obrony immunologicznej.
Dysbioza to stan, w którym mikrobiota jest niezrównoważona:
Niektóre sytuacje, takie jak stres, niezbilansowana dieta lub stosowana antybiotykoterapia mogą powodować zaburzenie równowagi mikrobioty, znane jako „dysbioza”. Dysbioza może zaburzyć równowagę ekosystemu jelitowego, a w konsekwencji osłabić naszą obronę immunologiczną. Jednak niektóre przyjazne bakterie mogą wzmocnić aktywność mikroflory jelitowej. Są nimi probiotyki.
Probiotyki wspierające odporność
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiednich ilościach mogą pozytywnie modulować skład i wzmacniać działanie barierowe mikrobioty jelitowej. Są więc źródłem dodatkowych, korzystnych dla zdrowia bakterii1. Te bakterie lub drożdże mają ograniczoną żywotność w mikrobiocie jelitowej (od kilku dni do 2-3 tygodni). Probiotyki są zawarte w żywności (jogurcie, serze, itp.) lub dostępne jako suplementy diety.
Szczepy Lactobacillus wzmacniają komórki immunologiczne, w szczególności: Lactobacillus paracasei i Lactobacillus acidophilus.
Bibliografia
- Agence française de Sécurité Sanitaire des Aliments [French Health Products Safety Agency]. Effets des prébiotiques et probiotiques sur la flore et l’imunité de l’homme adulte [Effects of prebiotics and probiotics on flora and immunity in adults]. 2005