Jak rozwiązać przewlekłe zaparcia

Przewlekłe zaparcia są częstym zaburzeniem trawiennym, które ma znaczący wpływ na jakość życia. Możliwe jest jednak złagodzenie tego zaburzenia, w szczególności poprzez modulację mikrobioty jelitowej. Szczególnie jedna metoda przyniosła bardzo zachęcające wyniki – przyjmowanie probiotyków.

Istnieje wiele różnych sposobów modulowania mikrobioty jelitowej, w tym trzy opisane poniżej:

Spożywanie błonnika

Wiele badań wskazuje, że spożywanie błonnika (błonnik pszenicy, błonnik w roślinach strączkowych, itp.) sprzyja rozwojowi korzystnych dla organizmu gatunków bakterii.

Błonnik poprawia również perystaltykę jelit, co pomaga szybciej przemieszczać pokarm przez przewód pokarmowy zanim stolec straci zbyt dużo wody. Błonnik nierozpuszczalny, pomaga zatrzymywać wodę, a tym samym zwiększa i ułatwia wypróżnianie.

Spożywanie prebiotyków

Prebiotyki to niestrawne substancje, które sprzyjają rozwojowi pewnych bakterii naturalnie obecnych w jelicie, takich jak pałeczki kwasu mlekowego i bifidobakterie, o których wiadomo, że przynoszą korzyści zdrowotne.

Niektóre prebiotyki przyspieszają również przemieszczanie się pokarmu przez jelita 
i okrężnicę.

Stosowanie probiotyków

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przyjmowane w sposób ciągły w odpowiednich ilościach mają pozytywny wpływ na zdrowie.

Badania dowodzą, że niektóre probiotyki pomyślnie wpływają u pacjentów z zaparciami, 
w wyniku czego stosowanie tej alternatywnej terapii zyskuje obecnie na popularności.

Wiele badań wykazało, że przyjmowanie probiotyków znacznie zwiększa liczbę stolców wydalanych dziennie.1

Szczepy uznane za najbardziej korzystne na zaparcia należą do rodzajów Bifidobacteria 
i Lactobacillus.2 Skuteczność probiotyków można zwiększyć poprzez jednoczesne przyjmowanie prebiotyków; przyjmowane w ten sposób produkty lecznicze są określane jako symbiotyki.

Trwają inne badania nad probiotykami i ich działaniem fizjologicznym.

Bibliografia

Source: Pubmed, “Intestinal microbiota and chronic constipation”, Ying Zhao and Yan-Bo Yu, July 2016

  1. Dimidi et al. 2014
  2. Ojetti et al. 2014